Snik inn en fisketur

Har du lyst å krydre dagsturen med litt ekstra spenning? Sett en snik på vei ut og trekk den på vei hjem igjen. Kanskje blir det storfangst?

Pappa, er du klar snart? Skynd deg, da! roper barna. Det er nydelig sommerdag og vi gleder oss til å komme utpå med båten. På vei ut mot stranden setter vi en snik. En snik er et fiskeredskap som består av et flyteelement med en lang line og seks angler. Den skal stå ca 4 timer i sjøen før den trekkes opp igjen. Altså, perfekt å kombinere med strandtur eller annen kort dagstur med båten.

Gunnarsvikjo på Tysnes, et flott friluftsområde med stupebrett, svaberg og gode ankringsmuligheter.

Den spennende ventetiden

Vi setter sniksnøret på en plass noen lokale fiskere har anbefalt oss. Deretter drar vi til stranden, bader og fanger reker som vi steker på primusen og spiser som chips. Mens vi er på stranden kiler det i magen, spenningen er der hele tiden.

– Tror dere det har bitt en fisk på allerede? spør jeg barna.

– Jaa! roper de, optimistiske som alltid.

Kanskje de har rett?

Når vi får fisk pleier vi å åpne magesekken for å se hva spennende den har spist.

Hvor er sniken?

På vei hjem noen timer senere er det på tide å trekke sniken og vi ankommer fiskeplassen. Men hvor er sniksnøret, da?? Vi finner det ikke igjen!

– Se etter et gult firkantet flyteelement! roper jeg til guttene. – Det var jo her vi satt den, så den kan ikke være langt unna.

Tanken slår meg. Har noen tatt sniken, kanskje? Nei, det er lite trolig, men kanskje en stor fisk har bitt på og dratt sniken langt vekk? Vi leter videre i hele 45 minutter, og endelig finner vi sniksnøret, flere hundre meter unna stedet vi satte det! Når jeg begynner å dra opp, er det veldig tungt. Dette kan bare bety én ting: storfangst!

– Stoor fisk! roper jeg og forventningene til barna øker i takt med hvert drag jeg tar inn.

– Denne er diiiger! roper jeg.

Middagen er sikret! På denne turen fikk vi en flott lange på 12 kilo. Vi hadde agnet med makrell og sniken var satt på ca 90 meters dyp.

Middagen er sikret

Plutselig ser vi noe i havoverflaten rundt 30 meter unna oss! Noe stort, noe hvitt, noe vi aldri har sett før. Men hva er det? En sel? En nise? Nei, det er en stor fisk! Vi drar den nærmere, helt inntil båten, og med begge hender får jeg tak i fisken under hjellene og drar den over ripen. Den dundrer ned i dørken! Vi har fått en flott lange. Frem med fiskevekten. 12 kilo! Det er så vidt barna klarer å holde den, selv når de bruker begge hender. Etter fisketuren bærer det rett hjem, nå skal det lages herlige fiskekaker av langen vi har fanget!

Barna hadde fanget reker som vi stekte på primus. Smaker nydelig!

Slik fisker du med snik

Et sniksnøre består av en 100 eller 200 meter lang line med 6 rustfrie angler festet med et par meters mellomrom i enden. Helt ytterst fester du et lodd (søkke) på rundt 2 kilo. I den andre enden er det festet et flyteelement. Du kan bruke mye forskjellig som agn, men vi har funnet ut at fersk makrell fungerer veldig bra. Bare husk å feste makrellen godt til anglene. Hvis du vil fiske lange eller brosme, bør du sette sniken mellom 80 og 200 meters dyp. Så venter du 3–4 timer før du drar opp og ser om du har fått fangst. Det er enkelt, moro og veldig spennende!

 

Artikkelen er skrevet av André Marton Pedersen, og lånt av Båtens Verden